top of page
Yazarın fotoğrafıERAY EROL

DEFİ: BANKALAR OLMADAN FİNANS

Decentralized finance, yani merkezyetsiz finansın ne olduğunu anlamak için öncelikle günümüz finans dünyasını anlamak gerekir. Bu konuya basit bir perspektif üzerinden bakmak için bankaların işleyişini düşünebilir ve inceleyebiliriz.


Bankalar, iki temel işlevi yerine getirirler: Bir yandan insanların paralarını güvenli bir şekilde saklarlar ve diğer yandan ise ihtiyacı olanlara kredi verirler. Bir kişi para biriktirmek veya yatırım yapmak istediğinde, paralarını bankaya yatırır. Banka, bu paraları güvenli bir şekilde saklar ve genellikle bu mevduata bir miktar faiz öder.


Bankalar, mevduatları faizli hesaplarda saklayarak ve bu mevduatları kredi olarak kullandırarak para kazanırlar. Mevduat sahiplerine ödedikleri faiz oranından daha yüksek bir faiz oranıyla kredi verdikleri için faiz farkından kar elde ederler. Bu şekilde, bankalar hem mevduat faizi hem de kredi faizi geliri elde ederler.


DeFi, banka benzeri aracı kurumlar olmadan direkt kullanıcılar arasında finansal işlemlerin gerçekleştirilmesine olanak tanır. DeFi platformları; kredi verme, borç alma, ticaret yapma, varlık değişimi ve diğer finansal hizmetleri sağlar. Bu işlemler, akıllı sözleşmeler adı verilen kod parçaları aracılığıyla gerçekleştirilir ve blokzincir teknolojisi sayesinde güvenli ve şeffaf bir şekilde işlenir. DeFi, finansal işlemlere daha geniş erişim sağlayarak merkezi kurumlara olan bağımlılığı azaltmayı ve finansal sistemde daha fazla katılımcıya fırsat sunmayı amaçlar.




ChainLink, Uniswap ve Dai gibi farklı DeFi projeleri, geleneksel finans sektöründe önemli değişiklikler yapmayı hedefler. Bu projeler, blok zincirini etkin bir şekilde kullanarak çeşitli finansal işlemleri gerçekleştirmeyi sağlayarak, finansal hizmetlere daha yenilikçi ve erişilebilir bir yaklaşım sunarlar. Örneğin, kredi verme ve borç alma gibi işlemler, bu projeler aracılığıyla blok zinciri üzerinde yüksek bir iş yükü oluşturmadan gerçekleştirilebilir. Bu da daha düşük maliyetler, daha hızlı işlem süreçleri ve daha fazla şeffaflık sağlayarak, finansal sistemi daha verimli hale getirir. Bu DeFi projeleri, finansal işlemleri merkezi olmayan bir ortamda gerçekleştirmeyi mümkün kılarak, geleneksel finansal kurumların hegemonyasını sarsar ve daha geniş bir kullanıcı kitlesine erişim imkanı sunar.


Anlaşıldığı üzere bankaların yarattığı güven ortamı ve kurallar (protokoller) aynı zamanda merkeziyetsiz bir finans sistemi olmadan da bir şekilde para ihtiyacı olan ve para fazlası olan kullanıcıları adil bir şekilde buluşturabilir. DeFi’nin sunduğu kısaca budur.


İLGİNÇ BİLGİLER:

  • Coinmarketcap verilerine göre kripto piyasasındaki en büyük değere sahip DeFi Tokeni AVAX’dır ve ise CEO’su Ünal ÜNAL’dır.

  • DeFi platformları, akıllı sözleşmeler adı verilen kod parçaları aracılığıyla çalışır. Akıllı sözleşmeler, belirli koşullar sağlandığında otomatik olarak çalışan ve finansal işlemleri gerçekleştiren programlardır.

  • DeFi alanı hızla büyüyen ve gelişen bir alandır. Yeni DeFi projeleri ve protokolleri sürekli olarak ortaya çıkar ve mevcut protokoller sürekli olarak iyileştirilir. 

28 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page