Sanayi Devrimi’yle beraber artan fosil yakıt kullanımının sebep olduğu iklim değişikliğinin etkilerini her geçen yıl daha fazla hissediyoruz. İklim değişikliğiyle beraber değişen çevre koşulları hem insanları hem de diğer canlı türlerini olumsuz etkilemektedir. Geçtiğimiz yıl (2023 Yılı) Dünya’nın küresel sıcaklık rekorlarının kırdığı bir yıldı ve en sıcak temmuz ayı yaşandı. Araştırmacılar bu sıcaklık rekorlarının yeniden kırılacağını düşünüyor. Küresel sıcaklıkların bu denli hızlı artması da bu etkileri her geçen gün hızlandırmakta. Peki insan kaynaklı sera gazı salımlarının sebep olduğu iklim değişikliği gerçekten kaderimiz mi?
Şimdiye kadar kontrolsüzce ortama salınan sera gazlarını ve çevreye verilen zararları geri döndürmek maalesef mümkün değil ama şu andan sonra yapılacak değişikliklerle iklim değişikliğinin etkileri azaltmak elimizde. Bu doğrultuda Paris İklim Anlaşması çerçevesinde belirlenen amaç Dünya’nın küresel sıcaklığını 2°C’nin üzerine çıkarmamak. Şu an Dünya’nın küresel sıcaklığı Sanayi Devrimi öncesine kıyasla yaklaşık 1,2 °C yükselmiş durumda. 2°C hedefine ise ancak insan kaynaklı sera gazı salımlarını düşürerek ulaşabiliriz.
Sera gazı emisyonlarını azaltmanın en etkili yollarından biri fosil yakıtlardan yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapmaktır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının dağıtımını küresel ölçekte artırmak enerji sektöründen kaynaklanan salımları önemli ölçüde azaltır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının yanı sıra binalar, sanayi ve ulaşım gibi sektörlerde enerji verimliliğinin artırılması da sera gazı salımlarını düşürecektir.
Ormanların yok edilmesi, ağaçlarda ve toprakta depolanan karbonun açığa çıkmasına neden olduğundan sera gazı salımlarına önemli bir katkıda bulunmaktadır. Ormanların küresel olarak korunması iklim değişikliğiyle mücadelede hayati önem taşıyor. Ormansızlaşmanın azaltılması, yeni ormanların dikilmesi ve orman yönetiminin iyileştirilmesi gibi girişimler atmosferden daha fazla karbondioksitin emilmesine yardımcı olarak iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltabilir.
Sonuç olarak şu andan itibaren harekete geçip devletler aracılığıyla gerekli düzenlemeler yapılırsa iklim değişikliğini olumsuz etkileri azaltılabilir ancak yapılan analizler mevcut iklim politikalarının sera gazı salımlarını azaltacağını ortaya koyarken sıcaklık artışını 2°C'nin altında tutmanın mümkün olmadığını söylüyor.
İklim değişikliği hakkında hap bilgiler:
İklim değişikliğinin etkileriyle mücadele etmek amacıyla 2015 yılında Paris İklim Anlaşması imzalanmış 2016 yılında yürürlüğe girmiştir.
Mevcut politikalar uygulandığı takdirde bile 2100 yılına kadar küresel sıcaklıkların yaklaşık 2,7°C artacağı tahmin ediliyor ancak ülkeler verdikleri taahhütleri yerine getirirse bu seviye 2,1°C seviyesinde tutulabilir.
Comentarios