top of page
Yazarın fotoğrafıENES ÇELEBİ

Kahve: Dünya'nın Uyanık Kalma İksiri

Güncelleme tarihi: 12 Oca


Kahve, dünyanın dört bir yanında sevilen ve içmeyi seven pek çok insan için ritüel haline gelmiş bir içecektir. Ayrıca içecek olmasının yanı sıra zengin bir tarih ve kültürdür. Kökeni Etiyopya'da bulunan kahve, "qahwa" kelimesinden türetilmiş Arapça bir terim olan "canlılık" veya "heyecan" anlamına gelir. Bugün kahve sadece canlılık, enerji vermek için tükettiğimiz bir içecek değil günümüzün her anına eşlik eden lezzetli bir keyif kaynağıdır.


Dünya üzerinde en fazla kahve çekirdeği üreticisi olan ülkeler arasında Brezilya, Kolombiya, Vietnam ve Endonezya yer alır. Kahve, kafein içeriği sayesinde sizi uyanık tutmanın yanı sıra birçok kişi için rahatlatma aracıdır. Farklı çeşitleri ile farklı damak tatlarına hitap eden kahvenin en çok bilinenleri "arabica" ve "robusta" türleridir. Arabica, genellikle daha lezzetli kabul edilirken, robusta daha fazla kafein içerir.




Kahve, bilimsel araştırmaların da konusu olmuştur. Bazı çalışmalar, kahvenin zihinsel uyanıklığı artırabileceğini ve hatta antidepresan etkilere sahip olabileceğini öne sürmektedir. 1 Ekim'de kutlanan Uluslararası Kahve Günü, bu içeceğin kültürel ve ekonomik önemini kutlamak için dünya genelinde bir fırsattır. Kahve, dünyada en çok tüketilen sudan sonra ikinci içecek olması sebebiyle dünyanın birleştirici bir tadıdır. Bu birleştirici tat ise dünyanın farklı yerlerinde farklı şekilde içilir.

- Meksika’da tarçınla (Cafe de olla)

- İspanyollar konyakla (Carajillo)

- İrlanda viski (Irısh coffe)

- Finlandiya peynirle (Kaffeost)

- Afrika’da limonla

Kahve hakkında ilgi çekici birkaç bilgi:

  • Dünyada her gün yaklaşık 2500 milyon fincan kahve tüketiliyor.

  • Eski Arap kültüründe eve az kahve gelmesi boşanma sebebiydi.

  • Kahve içecek olmadan önce yeniyordu. Afrikalı kabileler kahve çekirdeklerini yiyordu.

  • Aslında kahve, kahve ağacının meyvesidir.


Sizin en sevdiğiniz kahve türü

  • Türk kahvesi

  • Espresso

  • Americano

  • Latte





148 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page