Tarihe bakıldığında birçok kriz meydana gelmiştir. Tarihin tekerrür edebileceği gerçeği ile krizler, günümüz ve gelecekte de yaşanması muhtemel olaylardır. Peki, krizlerde işverenler veya yöneticilerin akıllarına ilk başta maliyeti azaltmak için neden işten çıkarma senaryosu geliyor? Maliyeti gerçekten azaltıyor mu, yoksa bilinenin aksine şirketlerini daha çok mu çıkmaz sokağa sürüklüyorlar?
Çalışanları tasfiye etmek, yöneticilere göre maliyeti azalttığı düşünülen ama uzun vadede aslında şirkete daha çok zarar veren bir yönetim kararıdır. Çünkü bu işten çıkartma hareketi mevcut çalışanlarda psikolojik durumu etkiliyor, motivasyonun kaybedilmesine sebep olup işgücü verimini düşürüyor. Bunun sebebi ise, mevcut çalışanların “Acaba beni de çıkaracaklar mı?” sorusu ile panik halinde çalışmaya devam etmelerinden kaynaklanıyor. Meselenin diğer bir tarafında ise şöyle bir durum ortaya çıkıyor; işçi çıkarmak kısa vadede maliyeti düşürüyor gibi gözükse de aslında kriz sonrasında yeni çalışan bulup eğitmek mevcut durumdan daha maliyetli bir hale geliyor üstüne de karlılığı azaltıyor. Yapılan araştırmalar bu etkilerin en az 3 yıl sürdüğünü gösteriyor.
Bunun yerine iş gücünü azaltmadan alternatif yollar bulunmalıdır. Bu yollar işçi çıkarmaktan daha efektif olacaktır. Örneğin çalışma saatleri azaltılabilir, işçiler izinli sayılabilir veya performansa dayalı ödeme yoluna gidilebilir. Performansa dayalı ödeme yolu zararlı gibi gözükse de aslında bu gibi durumlarda verimi arttırdığı yönünde bulgularada saptanıyor.
Kısaca işçi çıkartmak, özel durumlar haricinde, sanılanın aksine şirkete fayda vermiyor.
Krizlerde işçi çıkarmak hakkında Hap Bilgiler
Anthony Nyberg ve Charlie Trevor iş gücünün sadece yüzde 1 azaltmanın bile ertesi yıl kendi isteğiyle ayrılan çalışan sayısını yüzde 31 arttırdığını saptadı.
2008’de Honeywell alternatif yollara başvurarak 20 bin kişiyi işten çıkartmaktan vazgeçmiş. Böylece kriz sonrası satış, gelir ve nakit akışları; mevcut durum 2001 yılının olumsuz tablosundan daha ağır olmasına rağmen o döneme kıyasla daha pozitif olmuştur.
Tersa Amabile’nin Fortune 500 şirketlerinde yaptığı çalışma sonucu yüzde 15 oranında işçi azaltımında şirketteki verim oranının %24 düştüğü bulgularına erişti.
Comments