top of page
Aybüke Er

Türk Havacılığının Parlayan Yıldızı: Sabiha Gökçen

Güncelleme tarihi: 5 May

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın savaş pilotu olan Sabiha Gökçen 1913 yılında Bursa’da doğdu. Anne ve babasını küçük yaşta kaybeden Gökçen’le ağabeyi ilgilendi. 1925 yılında Atatürk’ün Bursa’ya gerçekleştirdiği bir gezide Atatürk’le tanışması onun için dönüm noktası oldu. Atatürk’e eğitim almak istediğini söyleyen Gökçen’in teklifi elbette ki reddedilmedi. Bu karşılaşmanın ardından Sabiha Gökçen, Atatürk’ün 8 manevi çocuğundan biri olarak eğitim hayatına diğer manevi kardeşleri Zehra ve Rukiye ile başladı ancak sonrasında yaşadığı sağlık sorunları sebebiyle eğitimine ara verdi ve bir süre tedavi gördü.

1934 yılında yani havacılığa başlamadan önce Atatürk tarafından kendisine Gökçen soyadı verildi. Eğitim hayatı büyük sıkıntılarla geçen Gökçen’nin havacılıkla tanışması ise Türkkuşu’nun açılış töreninde yapılan bir gösteriyle başladı. Atatürk’ün desteğiyle pilotluk eğitimi alarak dünyanın ilk kadın savaş pilotu oldu. Pilot olarak pek çok askeri görevde yer aldı. Bunların başında 1937 yılındaki Tunceli Harekâtı geliyor. Gökçen, Tunceli’de çıkan bu ayaklanma için gönüllü olarak hava operasyonlarında yer aldı. Bu görevde elde ettiği başarılar neticesinde Türk Hava Kurumu İftihar Madalyası’na lâyık görüldü.

1938’de Atatürk’ün vefatından kısa bir süre önce Türkiye’ye gelen Balkan Paktı heyeti Gökçen’i bir Balkan turuna davet etti. Atatürk’ün rahatsızlığı sebebiyle bu tura gitmek istemeyen Gökçen, Atatürk’ün ısrarıyla yanına makinist bile almadan 5 gün süren bir Balkan turu gerçekleştirdi. Bu Balkan turu uluslararası basında oldukça ilgi uyandırdı ve “göklerin kızı” olarak anılmaya başlandı.

Sabiha Gökçen dünyanın ilk kadın savaş pilotu olarak havacılık tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır. 


Sabiha Gökçen hakkında birkaç ilgi çekici bilgi:


  • Havacılık kariyeri boyunca 22 farklı hafif bombardıman ve akrobatik uçakla uçan Gökçen son uçuşunu 83 yaşında Falcon 2000 uçağıyla gerçekleştirdi. 

  • Türk havacılığına olan katkıları, çalışkanlığı ve elde ettiği başarılarla modern Türk kadınının sembolik ismi olan Gökçen 2001 yılında aramızdan ayrıldı.

  • Atatürk’ün ölümünden sonra kadınların orduda görev yapmasına ilişkin yasa çıkmadığı için Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılarak Türkkuşu Uçuş Okulunda başöğretmen olarak çalıştı. Sonrasında ise Türk Hava Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi oldu. 

  • Gökçen, 1940 yılında Hava Okulu’nda askerî coğrafya ve topoğrafya öğretmeni Üsteğmen Kemal Esiner ile evlenerek ona kendi soyadını vermiştir.

48 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page