top of page
Yazarın fotoğrafıENES ÇELEBİ

ZOOM: HER AN HER YERDE

Güncelleme tarihi: 28 Eki


Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 11 Mart 2020 tarihinde COVID-19'u pandemi ilan etti. Bu ilan, COVID-19'un artık bir bölgesel hastalık olmaktan çıkıp tüm dünyayı tehdit eden bir salgın haline geldiğini gösteriyordu. Tüm dünyayı tehdit eden bu salgın sadece bir sağlık krizi değildi. Bu kriz aynı zamanda eğitim, ekonomi ve sosyal adalet alanlarındaki sayısız krizi de peşi sıra tetikledi. 


Uluslararası Para Fonu (IMF), 2020 yılı için küresel ekonominin %3,4 daralacağı tahmininde bulunmuştu. Bu daralma, 1929 Büyük Buhran'ından bu yana kaydedilen en büyük daralma oldu. Small Business Administration (SBA) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2020 yılında 1,5 milyon küçük işletme kapandı. Tüm bu aksaklıklar insanları yeni çözümler bulmaya itiyordu. Çözüm yolları bulmanın, sistemleri devam ettirmenin en kritik aşaması iletişimi sürekli ve sürdürülebilir tutmaktı. 



"Daha iyi bir video konferans çözümü" vizyonu ile 2011 yılında Eric Yuan tarafından kurulan Zoom, 2019 yılında halka arz edilmesi ve küresel salgının insanları evden iletişime mecbur bırakmasıyla hızla değer kazandı. Yaşanan tüm olumsuzlukara rağmen özel sektör ve kamuda yani insan yaşamını etkileyen neredeyse her sektörde iletişimin ve işlerin sürdürülmesi zorunlulukları devam ediyordu. Üzerinde yıllardır çalışmanın vermiş olduğu; ara odası, ekran paylaşma ve bilgisayar kontrolü gibi çok etkili özellikler sağlayan ZOOM böylelikle neredeyse rakipsiz bir duruma gelmiş oldu. Öyle ki 2015-2019 arası 20-40 milyon arasında olan kullanıcı sayısı 2019 yılında 100, 2020 yılında 300 ve 2021 yılında ise 500 milyona ulaşmıştı. Üniversiteler, şirketler, devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşları ZOOM ile özel anlaşmalar yapmakta birbirleri ile yarışıyorlardı. Hatta İngiltere başbakanı Johnson koronavirüs tedbirlerinin konuşulacağı kabile toplantısını ZOOM üzerinden yaptı.


Özetle ZOOM bütün bu dijital dönüşüm sürecine hazırlıklı yakalanmış ve mevcut halini oldukça iyi yönetmiştir. Zoom, şu anda 100 milyon dolarlık Zoom Apps Fonunu kurmuş olup insan kaynakları, sağlık, iş geliştirme ve oyun alanlarında güçlü girişimlere yatırım yaparak uzun vadeli inovasyona odaklanmaktadır. 

 

ZOOM Hakkında İlginç Birkaç Bilgi

  • Zoom'un internet sitesi domain adı çok dikkat çekicidir. Bu domain zoom.usolarak geçiyor. Bu isim; yakınlaştırmayı temsil eden bir fotoğrafçılık terimiyle hızlı/etkili iletişim kavramını bir araya getiriyor.

  • Zoom'un piyasa değeri, 2020'de Delta Havayolları, American Express ve Uber gibi dev şirketleri geride bırakarak dikkat çekici bir büyüklüğe ulaştı.

  • Yılda yaklaşık 550 milyon insan zoom üzerinden iletişim kurmaktadır.  

  • Zoom, 2022 yılından beri senelik net 1 milyar doların üzerinde kar açıklayan nadir şirketlerden biri olmayı başarmıştır.


30 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page